Thursday, November 1, 2012

Jangan jadi TIN KOSONG..

Jangan sembang kencang !

Itulah kata-kata keramat bagi sang pemberani kepada sang penakut yang pada zahirnya tampak hebat !Umpama tin minuman yang kosong tidak berisi, bila dijentik dengan kuku atau ditendang dengan kaki, bunyinya lebih kuat dan nyaring berbanding jika diperlakukan dengan cara yang sama ketika ianya berisi air.

Bukan air yang jadi ukuran, tapi bunyinya.

Bila tin kosong dijadikan simpulan bahasa yang ingin dirujukkan kepada manusia, itu bermaksud, ada persamaan antara sifat manusia dengan tin kosong, tetapi tidak bermaksud hendak menyamakan manusia dengan tin, tidak, tetapi ingin mengambil pelajaran supaya manusia tidak dan mengelakkan daripada disamakan dengan sifat tin yang dijadikan persamaan kepada sifat segelintir manusia.

Bunyinya kuat, tapi tidak berisi.Itulah perumpamaan bagi mereka yang sembang kencang, atau dalam kata mudahnya, para keyboard warrior, para pengkritik alam maya dan juga pejuang-pejuang kata kosong !

Terserah jika hendak melabel aku kuat mengata atau yang semaksud dengannya, jika itu realitinya dan ada orang yang terasa, aku terima.

Cuma aku pelik bila dibuka peluang untuk bersuara dengan suara dari peti suara, ramai saja yang bisu dan hilang suara.

Bila ada peluang dan ruang, aku cuba mencelah untuk buka isu, mengharapkan akan ada yang sepakat untuk sama-sama mengeluarkan suara dari alam maya ke medan yang nyata.

Berkata kosong tanpa sebarang kekuatan fakta yang ampuh menunjukkan ketumpulan minda dan tidak menggunakan kognitif secara optimum.

Satu pernyataan dan persoalan mudah yang dipersoalkan ;

" jika bukan semasa menjadi guru pelatih kita memperkukuhkan nilai dan ciri-ciri keguruan, bila lagi ?"

Satu soalan mudah untuk dijawab dengan betul beserta fakta ilmiah yang ringkas jika dijawab oleh bukan guru pelatih sekalipun boleh dijawab dengan betul.

Ini jawapannya :Sememangnya untuk menggalas profession apa pun, perlu menjalani satu tempoh latihan dan penyuburan sifat, sebagai contoh :

# Jururawat akan menjalani latihan/kursus kejururawatan dahulu sebelum jadi jururawat
# Juruterbang akan menjalani latihan/kursus penerbangan dahulu sebelum jadi juruterbang
# Jurulatih sukan akan menjalani latihan/kursus kejurulatihan dahulu sebelum melatih
# Guru ?

Nah, pasti ada yang pelik apa kaitan aku kaitkan semua profession di atas dengan persoalan di atas kan?

Sebabnya, ada yang menyatakan sifat, nilai, etika dan sifat keguruan tu disuburkan SEMASA jadi guru nanti, bukannya SEBELUM.

Kalau lah seorang juruterbang mula menerapkan etika sebagai seorang juruterbang tanpa ada latihan dan kursus yang secukupnya, tidak mustahil akan kelam-kabut di dalam kapal terbangnya nanti, suis mana yang perlu ditekan, berapa kelajuan yang perlu dibawa, bagaimana hendak membelok, apa persediaan sekiranya berlaku kecemasan dan sebagainya.

Jika sifat dan ciri keguruan baru hendak dipupuk semasa telah bergelar guru, minta maaf aku cakap, terlambat memang ya, agak mustahil pun memang ya juga.

Kenapa ?

Kerana tiada persediaan ??

Apa yang berlaku ialah, guru-guru pelatih pada masa kini tidak bersungguh-sungguh untuk cuba menerapkan ciri-ciri dan sifat-sifat keguruan dalam diri mereka sepanjang mereka diberikan latihan dan kursus.

Apakah praktikum dan melibatkan diri dengan persatuan dan aktiviti-aktiviti luar itu membuang masa dan tenaga ?

Aku tidak berkata semua aktiviti yang dijalankan boleh membentuk keseluruhan sifat sekaligus, ianya memang mengambil masa, kerana itu tempoh 4 tahun ditambah dengan 3 semester persediaan adalah tempoh yang agak sedikit, dan pada tempoh inilah kita perlu ambil peluang sebaiknya, bukannya duduk bersahaja tanpa mengambil peduli akan apa sebenarnya keperluan dan objektif sesuatu perkara itu dilaksanakan.

Aku ambil contoh praktikum.

Sebelum praktikum, guru-guru pelatih diberi peluang untuk merasai dan membiasakan diri dengan iklim sebenar sekolah dengan Pengalaman Berasaskan Sekolah (PBS) atau School Base Experience (SBE) selama seminggu sebanyak 4 kali setiap semester.

Kemudian guru pelatih dihantar ke sekolah untuk berpraktikum untuk fasa yang pertama selama sebulan, diikuti dengan fasa kedua pada semester berikutnya selama dua bulan dan seterusnya selama 3 bulan.

Untuk menghadapi situasi sebenar, guru pelatih perlu diberi pendedahan secara berperingkat terlebih dahulu dalam tempoh masa yang tertentu bermula dari PBS selama seminggu sebanyak 4 kali, kemudian berpraktikum sebanyak 3 kali, bermula dari tempoh masa pendek sebulan, dua bulan dan kemudia tiga bulan, sebelum menghadapi situasi sebenar sebagai seorang pendidik yang akan mengajar mungkin berpuluh-puluh tahun.

Bukankah itu bukti yang cukup kukuh untuk seorang guru perlu menjalani latihan dan menghadamkan sebaik-baiknya pengalaman dalam fasa latihan sebelum pergi kepada situasi sebenar sebagai seorang guru ?

Bagi aku, aku bukanlah siapa-siapa untuk bercakap hal seperti ini, tapi sikap segelintir orang yang berkomunikasi dengan perasaan yang tidak dipandu dengan kebijaksanaan aqal dan emosi yang stabil kadangkala menjadikan apa yang kita cakap kadang-kadang di luar kesedaran kita. Aku juga pernah mengalami benda yang sama. Mungkin ini sebagai peringatan kepada aku sendiri yang berlagak hebat untuk menulis entri panjang dan membosankan seperti ini.

Apa yang aku cuba tekankan di sini ialah, elakkan diri kita daripada kuat bercakap kosong tanpa merealisasikan apa yang kita katakan. Elakkan dari menjadi perwira alam maya yang terbantut dan tidak menuju kepada jalan penyelesaian dan tidak ke mana.Bawa keluar masalah dari alam maya untuk diselesaikan secara realistik dan bijaksana, bukannya sekadar membuat banyak spekulasi dangkal, membuat pernyataan kurang beradab dan sekaligus menunjukkan betapa tumpulnya pemikiran dan kognitif seorang yang bakal bergelar graduan.

Jangan lesu !

_________________________________________________________

Gambar di atas adalah sebahagian daripada usaha kami dari pihak guru pelatih membahaskan beberapa cadangan di hadapan beberapa orang panel dari pihak Kementerian Pelajaran Malaysia berkaitan dengan isu hangat iaitu Pemasaran Terbuka Penempatan Guru Pelatih lepasan ijazah.

Dalam ramai-ramai yang tidak setuju dan ada pandangan masing, hanya segelintir sahaja yang berani tampil ke hadapan untuk memberikan pendapat. Hal inilah yang berlaku khususnya dalam kalangan guru pelatih, tidak berani untuk bersuara walaupun sudah dibuka ruang dan diberi peluang, tapi tetap cenderung dan suka untuk bercakap di belakang yang belum tentu ada kesudahan. 

Saya menyeru kepada rakan-rakan, kita sudah lama tidur nyenyak dek kesenangan, kerana beranggapan kita CONFIRM akan dapat penempatan yang diuruskan oleh pihak kementerian. Mereka yang bertungkus lumus untuk mendapat penempatan sama seperti kita tidak jemu-jemu untuk berusaha memastikan mereka juga mendapat perkara yang sama, dan kini usaha mereka semakin hampir untuk direalisasikan. Ketika ini barulah kita dikejutkan dan terjaga dari tidur lena yang panjang ! Sekarang baru kau mahu buka mata ?

*Maaf jika aku over expose gambar sendiri..hehe

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...