Monday, January 6, 2014

Amal Bukti Iman. Apa kaitan dengan anjing?

Bismillah..

Assalamualaikum dan selamat sejahtera, khusus untuk rakan-rakan pembaca yang sudi bertandang ke ruangan blog yang tidak menarik dan agak bosan ini, dengan satu tujuan dan hobi yang baik dan mulia, iaitu membaca.

Maka tergerak hujung jari hamba yang Allah beri pinjam ini untuk menaipkan beberapa perkara yang seronok untuk dikongsikan untuk dibaca, diamati, difahami dan seterusnya mengubah cara kita berfikir dan sekaligus membawa kita ke satu dimensi cara hidup yang baru, semestinya secara berperingkat-peringkat, insyaAllah.

Saya teringat sesuatu, ketika saya berada di tingkatan 4 kalau tidak silap dalam mata pelajaran Sains yang diajar dalam Bahasa Inggeris, namun disampaikan juga dalam Bahasa Melayu secara 70/30% mengikut kadar pertuturan yang saya perhatikan secara umum ketika cikgu saya mengajar.

Saya kurang ingat topik pelajaran di bawah tajuk apa dan bab apa, kerana ianya tertulis di dalam buku teks dan buku nota. Cuma saya ingat beberapa contoh situasi yang menyebabkan saya dapat memahami topik pelajaran pada hari tersebut."bayangkan kamu sedang berjalan di satu lorong, kemudian dalam jarak 10 meter kamu nampak seekor anjing yang besar, bulunya hitam, giginya tajam, di lehernya ada rantai yang berseretan, mungkin dia baru terlepas dari rumahnya, sedang memerhatikan kamu sambil menyalak dengan kuat ke arah kamu.

Mata kamu yang melihat sebenarnya telah menerima maklumat yang kemudiannya dihantar ke otak untuk memberitahu bahawa di hadapan itu ialah seekor anjing yang sifatnya seperti yang disebutkan tadi.

Kemudian maklumat yang diterima itu diproses di dalam otak, dan hasilnya ialah, otak merumuskan anjing itu berkemungkinan akan menyerang kamu.

Apa yang kamu perlu buat ialah menyelamatkan diri dengan cara yang sesuai dengan keadaan pada waktu itu. Mungkin melarikan diri dengan berpatah balik adalah cara yang sesuai.

Kemudian, otak menghantar maklumat tersebut kepada saraf otot untuk menggerakkan otot dan anggota yang terlibat sebagai respon penerimaan maklumat yang diterima daripada otot, iaitu lari menyelamatkan diri.

Apabila saraf otot menerima maklumat yang dihantar daripada otak, maka otot-otot yang terlibat akan menggerakkan anggota badan yang berkenaan sebagai respon penerimaan maklumat."

LARI !!!!!


Daripada sebuah penceritaan yang agak memeningkan itu, beberapa kesimpulan ringkas yang telah diperolehi, iaitu:1) Mata sebagai salah satu deria reseptor penerima maklumat (terima)
2) Otak memproses maklumat yang diterima (faham)
3) Maklumat yang telah diproses dihantar kepada efektor iaitu saraf otot (respon)

Oleh kerana itulah, telah menjadi fitrah sebenarnya kepada tubuh badan kita, akan bergerak dan bertindak sebagai gerak balas kepada sebarang perkara yang kita terima dan fahami.

Apabila betis kita tersentuh ekzos motorsikal, otak terima maklumat dari deria sentuh iaitu kulit, kemudian proses maklumat, rasa panas dan sakit. Kemudian hantar maklumat yang telah diproses pula kepada saraf-saraf yang berkenaan (sebut nama nanti tambah pening pula) iaitu efektor, maka akan berlakulah gerak balas dari beberapa anggota badan kita, contohnya kaki kita cepat-cepat dialihkan dari ekzos tersebut, mulut kita akan cakap "aduh, panasnya!" atau sebaliknya, jika deria kita tidak berfungsi dengan baik, boleh jadi proses penerimaan dan gerak balas itu menjadi lambat.


Apa yang menarik perhatian saya ialah apabila saya mendengar kuliah tafsir berkenaan surah yang dibaca setiap kali sebelum balik dari sekolah agama dulu, iaitu surah Al-Asr. Untuk mendengar, [KLIK DI SINI]

Sekali lagi saya menghembuskan nafas panjang kerana merasakan kebesaran al-Quran, yang merupakan mukjizat dan juga ayat-ayat suci yang diturunkan oleh Allah.

Selepas saya mendengar penjelasan yang cukup terperinci pada ayat ketiga, automatik saya teringat teori sains yang saya ceritakan di atas.Secara ringkasnya, dalam permulaan ayat, Allah Subhanahu Wata'ala bersumpah dengan masa, kerana masa itu merupakan suatu perkara yang mempunyai banyak kelebihan dan kepentingan. Panjang huraiannya tentang mengapa Allah bersumpah dengan masa.

Sesungguhnya manusia itu berada dalam kerugian. Perkataan 'inna', iaitu sesungguhnya merupakan suatu perkataan yang merujuk kepada penegasan terhadap sesuatu perkara, dalam ayat ini, iaitu manusia berada dalam kerugian. Manusia, tiada pengkhususan kepada golongan, bangsa, agama atau jantina. Semua manusia berada dalam kerugian. Kerugian membawa maksud suatu perkara negatif yang setiap manusia tidak begitu senang dengannya, diberi satu contoh yang mudah, budak kecil saja tahu rugi, bila biskut terjatuh, dia akan ambil semula. Maksudnya rugi itu perkara yang tidak digemari.

Namun begitu, Allah jelaskan garis pemisah antara orang yang rugi atau tidak dengan perkataan 'illa', iaitu melainkan mereka yang BERIMAN dan BERAMAL SOLEH.

Melalui teknik penceritaan secara analogikal yang dekat dengan masyarakat, situasi yang melibatkan seorang manusia, kemudian ada seekor ular dan juga kawasan semak.Bila kita nampak ular masuk ke dalam semak, kita pun yakin dalam semak tu ada ular. Mata kita melihat dan telinga kita dengar ada bunyi dalam semak. Melalui keyakinan bahawa dalam semak tu ada ular, maka kaki kita pun bergerak.

Ada satu lagi, iaitu berkenaan dengan sebuah baldi yang digunakan untuk membancuh racun.
Berkenaan dengan keyakinan dan tindakan juga kisahnya.

Bila kita basuh baldi tu, kita hidu semula. Bila kita rasa ada bau lagi, maksudnya kita yakin bahawa racun tu masih ada. Tindakan kita ialah kita pun basuh lagi semula, hidu lagi, kemudian basuh dan begitu lah seterusnya.

Keyakinan terhadap sesuatu mendorong kita untuk melakukan sesuatu perkara atas keyakinan tersebut.

Maka oleh kerana itu, Allah susun ayat ketiga itu yang menjelaskan golongan yang terkecuali daripada orang yang rugi dengan didahului oleh orang yang sifatnya beriman dan iman itu bukan setakan beriman, tetapi disusuli dengan sifat seterusnya, iaitu orang yang beramal dengan amal yang soleh.

Amal itu lebih menarik dan sesuai digunakan sebagai aktiviti, kerana setiap perlakuan yang dikerjakan boleh jadi sebagai ibadah jika dilakukan kerana Allah dan itulah yang dikatakan sebagai amal soleh, iaitu perlakuan yang baik.

Oleh yang demikian, perkaitan antara teori sains dan juga "amanu wa 'amilus solihat'' merupakan suatu dimensi pemikiran yang mengubah cara saya melihat situasi semasa yang berlaku pada ketika ini.

Ini kerana, dengan pelbagai medium yang memungkinkan kita untuk menerima seruan dan juga peringatan untuk hidup dalam keadaan bersyariat secara optimum, kerana hampir setiap deria kita boleh menerima peringatan dan seruan untuk menjalani hidup mengikut ketetapan Allah dan mencontohi Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam.

Telinga boleh mendengar laungan azan yang menyeru kita untuk pergi ke masjid atau surau. Kita juga mungkin terdengar kuliah atau ceramah yang didengar oleh orang lain, atau lagu-lagu nasyid yang banyak memberi pengajaran kepada kita.

Mata kita apatah lagi, apabila menonton televisyen, tidak mustahil tidak pernah kita menonton televisyen tidak berkumandang azan, paling tidak pun dimaklumkan secara bertulis "telah masuk waktu solat..", iklan bagi rancangan lain juga ada menyiarkan pengajaran, serta pasti ada kandungan dalam jalan cerita drama atau filem yang kita tonton itu mempunyai pengajaran yang baik.

Adakah kita mempunyai masalah tertentu pada sistem saraf kita sehingga kadangkala atau mungkin selalu atau setiap hari atau setiap waktu kita menerima suatu seruan atau peringatan, kita terima dalam 10 hingga 15 saat sahaja, kemudian teruskan hidup seperti biasa tanpa ada sebarang respon daripada tubuh badan kita untuk menyahut seruan tersebut dan melakukan apa yang telah kita diperingatkan.

Maka di mana keyakinan kita kepada yang kita boleh sebut dan nyatakan satu persatu tentang rukun iman?

Mulut kita kata kita beriman, kenapa anggota badan kita yang lain seperti tidak ada tindak balas?

Ada orang ingatkan kita, tapi kita abaikan.

Mana tindakan dari anggota badan kita?

Itukah kualiti iman yang kita bawa ke sana ke mari dengan mengakui bahawa kita adalah seorang yang beragama Islam?

Kenapa rasa berat untuk 'bertindak' ?

Kerana setiap tindakan dan perlakuan kita adalah satu bentuk penyaksian dan keyakinan terhadap perkara yang kita benar-benar yakini.Lalu bagaimana pula bukti penyaksian dan keyakinan kita terhadap keimanan kita kepada apa yang telah Allah turunkan kepada kita melalui al-Quran?


" tidakkah mereka  mengambil pengajaran daripada Al-Quran? "
Surah An-Nisa:82No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...