Wednesday, February 13, 2013

KONTROVERSI | Valentine yang dinanti ??

Bismillah..

Assalamualaikum..
Alhamdulillahi Robbil 'alamin~
Allohuma solli 'ala Sayyidina Muhammad ~


Hari Valentine. Hari yang dinanti-nantikan. Mungkin oleh sesetengah orang. Mungkin oleh sebilangan orang. Mungkin oleh sekelompok orang. Mungkin.

Mungkin juga ada yang menanti bukan untuk menyambut atau mengiktraf akan adanya sambutan ini dan sebagainya.

Kenapa aku kata dalam tajuk di atas, 'yang dinanti'?

Banyak benda lah kenapa dinanti.

Dari aspek pro dan kontranya.

Baik,

Mari kita lihat dari pelbagai sisi yang mungkin tidak atau selalu sangat sampai korang pun boring tengok dibicarakan atau diketengahkan.

Dalam entri ini, aku tidak akan membincangkan soal maksud perkataan Valentine, siapa makhluk yang bernama Valentine dan ada apa dengan sambutan hari berkenaan pada zaman dahulu. 

Selain itu, aku juga enggan membahaskan sambutan yang jatuh pada tarikh 14 Februari ini macam seorang ustaz. Rilek-rilek sudah. 

Dalam facebook sebelum ini, ramai rakan-rakan share dan post tentang HARAMnya sambutan Hari Valentine (HV) ini. Dalam masa yang sama, rakan yang belum mendapat hidayah untuk memeluk Islam pula pelik dan ada juga yang terdetik untuk kata yang lebih kurang macam ni, " jangan kaitkan HV dengan agama dan sebagainya, terpulang kepada individu untuk sambut, duk sebut haram apa hal".

It's ok, tiada masalah. Terpulang kepada mereka untuk berkata begitu.

Dalam sudut lain pula, ada juga yang sependapat dengan frasa tadi, terpulang kepada individu untuk olah benda tu (HV) samada dengan positif atau sebaliknya, yang duk sibuk kata haram apa hal, keluar minum teh tarik dengan awek pun haram. Mau jadi ustaz ka apa lu ??"

Rilek. 

Kita scroll sikit lagi, terjumpa pula dengan mesej-mesej para penda'wah dengan kata-kata dan ayat-ayat power untuk menegah akan kebejatan yang berlaku daripada HV, ada pula para penghukum yang mendakwa dirinya seorang penda'wah dengan mengutuk dan mencerca golongan-golongan yang sedang hangat bercinta, "apakah bodoh sangat lah korang ni, da tau couple tu haram, buat jugak, nak masuk neraka ke?".

Oh ya, tadi aku kata kenapa aku guna perkataan dinanti kan?

Ok. 

Bagi aku, hari ini dinantikan sebab ini peluang baik untuk memperjelaskan konsep perhubungan antara lelaki dan perempuan mengikut tatacara yang elok dan tertib berlandaskan tuntutan agama yang sememangnya menanjurkan akan kebaikan dalam setiap aspek dan perkara yang dilakukan.

Syabas dan tahniah kepada mana-mana individu, badan, pertubuhan dan sebagainya yang menjayakan kempen 2,3,4,5,6,7 dan sebanyak mungkin dalam 1 perkara, iaitu mendepani isu sambutan HV ini.

Aku cuba rungkaikan kenapa aku kata dinantikan dalam tajuk post ini (berapa kali ulang daa) kepada beberapa skop kecil yang mungkin kita boleh kata, "hmm..betul juga" atau "boring juga.."..

1) Peluang.
Kenapa aku kata HV ini adalah satu peluang?
Banyak perkara yang boleh kita buat yang sebelum ini mungkin tiada ruang atau menunggu saat yang baik untuk melaksanakannya. Contohnya, untuk memohon ampun dan maaf yang sebenarnya dianjurkan untuk kita melakukannya sekerap yang mungkin, tapi kita cuma tunggu peluang yang baik untuk melakukannya, iaitu tunggu hari raya. 

Begitu juga dengan isu HV.

Aku katakan ia sebagai satu peluang yang baik untuk kita cuba masuk menyelinap ke tengah-tengah masyarakat untuk memberi penerangan yang jelas, kenapa keluar fatwa HARAM bagi umat Islam menyambutnya, supaya kita ada modal untuk memberi penerangan kenapa kata haram, kita tampilkan dengan hujah yang jelas, mudah difahami dan diterima mengikut aras kefahaman si penerima, supaya kita tidak mengatakan sesuatu itu haram dengan cakap kosong, tanpa memberitahu kenapa ianya haram, apa sebab-sebabnya, apa kesannya kepada masyarakat dan sebagainya, sudah pasti dengan ilmu pengetahuan dan kemahiran komunikasi yang baik.

Selain itu, ia juga satu peluang yang baik dalam merungkaikan salah faham konsep percintaan fitrah yang kian disalah ertikan oleh mereka yang sedang hangat berabang dan bersayang walaupun pada hakikatnya mereka tiada ikatan yang sah dari segi syari'e. Kenapa ia boleh jadi satu peluang yang sangat baik, bagi mereka yang menunggu peluang untuk mengatakan bahawa couple itu HARAM, inilah masanya atau punch line yang sangat baik !

Antara soalan yang ditunggu ialah, "kenapa kau kata benda ni HARAM?"
Nah, apa lagi, mereka sudah menunjukkan minat untuk mengetahui satu kebenaran yang akan membawa mereka kepada satu dimensi yang baru. Kasi dia cukup-cukup. 

Lagi satu, ini adalah salah satu peluang dan ruang da'wah yang sangat baik dalam menjelaskan akan cara bagaimana agama Islam tampil dalam setiap aspek kehidupan yang tiada terkecuali untuk menyelesaikan masalah kepada rakan-rakan yang bukan beragama Islam.


Kita boleh lihat dengan situasi apabila rakan-rakan kita terlihat atau terbaca akan perkara tentang HARAMnya HV ini di ruangan laman sosial kita. Mereka akan tanya, "kenapa kamu kata itu haram,", "kenapa itu tidak boleh?", "tolong jelaskan, saya kurang faham", dan macam-macam lagi respon dari mereka yang membuka ruang yang seluasnya bagi kita menyampaikan aturan yang telah digariskan oleh Islam.

Lagi satu aku mahu tambah sikit pasal HARAM, ini satu peluang untuk huraikan semula maksud perkataan HARAM tu. Boleh ambil contoh mudah yang kita biasa tengok dalam fesbuk, antara haram pegang babi dan haram pegang orang bukan mahram. Hehehee.. Maknanya, bila sudah diberitahu haram, maka jauhilah.


2) Aplikasi.
Tadi, kita lihat sedikit tentang peluang yang kita boleh manfaatkan. Kali ini kita lihat dari aspek aplikasi. Skop ini lebih menjurus kepada rakan-rakan yang sebelum ini cuma tahu akan kewajipan untuk berda'wah, rukun-rukun dan sebagainya.


Kini tiba masanya untuk aplikasikan segala teori yang telah dimiliki. 
-Bagaimana untuk menyampaikan maklumat mengikut aras kefahaman orang yang menerima maklumat yang disampaikan, 
-Laras bahasa yang digunakan perlu disesuaikan dengan persekitaran, 
-Kemahiran dari aspek membina 'jambatan' untuk memulakan perbualan, kemudian masuk ke dalam topik utama yang ingin disampaikan dengan flow yang cukup cantik, 
-Kata ganti diri yang digunakan, sesuai atau tidak ber 'ana/enta/i' dengan rakan-rakan yang lepak di shopping complex?(haha)
- dan sebagainya..

3) Bina kesedaran untuk 10 tahun akan datang.
Actually, skop kecil yang ketiga ni boleh kata masuk dalam sub tajuk Peluang, tapi oleh kerana aku anggap perkara ni besar, aku masukkan sebagai perkara ketiga yang perlu diperbesarkan. Serius ni.

Adalah menjadi satu kesilapan besar, sekiranya kita berusaha untuk mencegah berlakunya perkara yang tidak diingini daripada berlaku pada tarikh 14 Februari saja. 

TAPI.

Sebelum tu, aku pula yang terlupa untuk cakap kenapa benda ni difatwakan HARAM dan bla3..

Aku ulang semula, aku tidak ulas HV ni dari aspek maksud perkataan Valentine, siapa makhluk yang bernama Valentine dan ada apa dengan sambutan hari berkenaan pada zaman dahulu. 

Ia adalah salah satu punca utama berlakunya masalah sosial yang kian parah dalam kalangan rakan-rakan kita pada haritu, hari ni dan hari esok, dan esok, dan esok......

Seperti yang kita sedia maklum, ia adalah hari kekasih.....grrr..

Mestilah disambut oleh orang yang bercinta. 

Cuma yang geramnya, orang yang bercinta ni menyusahkan diri sendiri dan orang lain!


Malas cerita panjang, bosan tengok berita dalam tv, surat khabar dan internet tentang statistik buang bayi yang semakin meningkat, anak luar nikah semakin ramai, perpecahan/perbalahan antara masyarakat berlaku di sana-sini dan pelbagai kes yang telah berlaku adalah berpunca daripada perkara kecil, iaitu kerana tidak menguruskan perasaan cinta yang menjadi fitrah kepada setiap manusia itu dengan cara yang betul, itu saja!


Oleh itu, ini antara peluang untuk memberi kesedaran akan perlunya kepada menguruskan 'itu' mengikut landasan yang telah digariskan oleh agama, kerana, kesilapan yang berlaku adalah berpunca daripada manusia tidak lagi berpegang kepada aturan yang telah ditetapkan oleh agama. 

Dalam Islam, segala panduan hidup tidak lain dan tidak bukan adalah berlandaskan apa yang telah ditunjukkan di dalam Al-Quran, melakukan semula apa yang telah dilakukan oleh Nabi Muhammad SAW, kerana, orang barat sendiri yang bukan beragama Islam mengiktiraf, Nabi Muhammad SAW adalah seorang individu yang memiliki pekerti dan akhlak yang terbaik dan teratas daripada ratusan tokoh hebat yang lain, serta pendapat yang telah disepakati oleh ulama'.

Inilah kesedaran yang perlu dipupuk dalam kalangan masyarakat, bukan hanya untuk menghindari daripada berlakunya maksiat pada HV, tapi untuk mencegah daripada berlakunya perkara terkutuk itu pada masa akan datang. 

Sanggupkah kita melihat masa akan datang, orang-orang yang menerajui segenap perkara sebagai pemimpin adalah dari generasi yang merisaukan pada hari ini kerana kita gagal menyampaikan atau lupa untuk memberi peringatan?


Apakah kita dapat menikmati hidup dalam sebuah negara yang diimpikan, iaitu sebuah Baldatun Toyyiban wa Robbun Ghofur, sebuah negara yang pesat membangun, tapi ada padanya masyarakat yang bergelumang dengan maksiat. Apakah negara itu bakal diredhai oleh Allah SWT kelak jika tiada usaha untuk cuba membendungnya?

Maaf atas segala isi yang mungkin tidak mencapai objektif sebenar isu yang cuba disampaikan. Aku akui memang boring juga apa yang aku tulis ni, tapi perkara boring inilah yang perlu sentiasa dibiasakan, jangan kerana boring, ia tidak disampaikan lalu menjadikan barah semakin bernanah dan parah.

Komentar dan saranan aku sedia terima, jika ada kesilapan fakta, harap diperbetulkan.

Allahumma solli 'ala Sayyidina Muhammad, wa 'ala alihi wasoh bihi wabarik 'ala Sayyidina Muhammad, walhamdulillahi Robbil 'alamin ~
 


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...