Monday, April 22, 2013

Tausiyah Syeikh Abdul Qader Al-Baihani

اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

 Syeikh Abdul Qader Al-Baihani


Selepas selesai sesi ta'lim bersama Habib Ali Zainal Abidin, beliau membuka ruang kepada Syeikh Abdul Qader Al-Baihani dari Hadramawt untuk memberikan tausiyah kepada semua yang hadir pada malam itu.

Syeikh sangat memberi penekanan tentang praktik sesuatu ilmu dengan amal selepas menerima atau memperolehi ilmu. Siapa yang bertambah ilmunya, tetapi tidak beramal dengannya, semakin jauhlah orang itu dengan Allah.
Ilmu menuntut kepada amalan dan praktik.
Kata Syeikh, Saidina Umar Al-Khattab menghafal surah Al-Baqarah selama setahun. Ini kerana, selepas menghafal 3 ayat, beliau memahami dan mengamalkan terlebih dahulu 3 ayat tersebut sebelum meneruskan hafalan kepada ayat-ayat yang seterusnya.
Sekiranya kita hendak Allah beri manfaat kepada ilmu yang kita miliki, ianya memerlukan kepada amalan.
Ruang mendapatkan ilmu bermula dari rumah.
Adakah rumah kita sama dengan suasana rumah Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam?
Tarbiyyah seharusnya bermula dari rumah.
Aganknya apa yang sedang berlaku di rumah kita sekarang?
 Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam ketika berada di rumah, seperti orang biasa.
Melakukan aktiviti rutin juga, membersihkan rumah, menyapu, membantu ahli keluarga yang lain, menjahit pakaian yang koyak dan sebagainya, tapi, apabila mendengar azan, respon Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam sangat cepat, baginda meninggalkan pekerjaannya dan terus menyahut panggilan azan itu menuju ke masjid.

Baginda Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam tidak solat di rumah, melainkan 3 hari sebelum hari kewafatan baginda kerana tidak boleh bangun dari tempat tidurnya.

Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam hidup serba sederhana.
Baginda tidak tidur di atas tilam yang empuk, sebaliknya tidur di atas lantai beralaskan tikar nipis.

Aisyah sangat simpati kepada baginda Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam, lalu melipat sedikit tikar alas itu agar ianya menjadi lebih tebal sedikit untuk keselesaan baginda tidur. Namun begitu, Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam melarang Aisyah berbuat demikian kerana baginda tidak mahu dengan keselesaan itu akan menyebabkannya terlalai untuk melaksanakan ibadah solat.

Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam makan tidak lebih daripada 2 kali sehari. Jika siangnya makan, malamnya tidak. Pernah berlaku baginda hanya makan kurma dan air sahaja selama 3 bulan.

Dalam kehidupan berkeluarga, Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam sangat menjaga kehormatan dan maruahnya serta ahli keluarganya. Antaranya ialah memerintahkan ahli keluarganya untuk menutup aurat, sepertimana yang telah disebutkan di dalam Al-Quran.

Satu kisah, apabila Zainab, isteri baginda datang untuk menemani baginda yang berada di masjid. Kemudian, baginda Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam menghantar Zainab balik ke rumah, walaupun rumah mereka tidak jauh dari masjid, kerana risau kepada Zainab sekiranya ada apa-apa yang buruk berlaku sepanjang Zainab dalam perjalanan balik ke rumah.
Ketika itu, ada sahabat yang melihat Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam berjalan dengan Zainab. Setelah itu, baginda berjumpa dengan sahabat yang terlihat itu untuk memaklumkan bahawa wanita yang bersamanya tadi ialah isterinya bagi mengelakkan berlakunya fitnah.

Selain itu, di dalam Al-Quran juga ada perintah untuk memerintahkan ahli keluarga menunaikan solat.

Seorang yang alim telah ditangkap oleh penguasa yang zalim. Selepas dibicarakan, kemudian beliau dibebaskan. Setelah itu, ada orang yang bertindak memaki pihak penguasa itu atas tindakan yang mereka lakukan. Lalu orang alim itu pun berkata, jangan kamu maki mereka, sesungguhnya ini sudah bahagian saya. Saya pernah melakukan kesalahan yang setimpal dengan balasan yang saya terima ini. Saya lupa untuk mengingatkan ahli keluarga saya sudah menunaikan solat atau belum..

Wallahu a'lam ~

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...