Saturday, May 5, 2012

Asal-usul nama BEKA

Bismillahirrahmanirrahim..
 Assalamualaikum semua :)
 Alhamdulillah, mencelah sebentar menukilkan sesuatu di dalam blog usang yang bosan ni..

 Sorry lah, blog ni buruk, tiada gadjet-gadjet yang canggih macam blog orang lain..

 Dipendekkan cerita, post pada kali ini adalah salah satu perkara yang acapkali aku ulang setiap kali sesi ta'aruf dalam usrah. Ini bukanlah rahsia, cuma perkongsian cerita.
Aku tidak kisah pun kalau orang lain tahu, bukannya membawa mudharat pun. Aku lagi suka kalau orang tahu.
 At least, ada modal untuk kawan-kawan untuk jadikan stepping stone dalam menyapa atau bergurau dengan aku..
 Itukan bagussss... :D
 Masing-masing antara kita ada cerita di sebalik nama glemer atau nama timangan kan ?

Kalau nama glemer kita 'adik' sekalipun, mesti ada cerita di sebaliknya. Mungkin sebab kita anak bongsu. Kalau nama 'Bob' ? Hahaha... Yang tu biasanya sebab kita kuat makan.. ( tapi x semua Bob badan bouncer ok..)

 Ok lah..
 Sebenarnya kalau di rumah, family panggil DIKA/DEKA. Sebabnya, ambil singkatan daripada perkataan merDEKA. ni nombor i/c aku : 900831-12-xxxx

 Tapi biasanya dorang panggil Ka saja lah.. Ringkas sikit.. hehe..

 Tapi kan, di sekolah/asrama dulu pun kawan-kawan panggil Ka juga. Tapi bukan semua yang tau nama Deka tu.. Ada nama baru.. BEKA mengimbau kembali sejarahnya bagaimana kawan-kawan menggelar aku dengan nama Beka.. Ketika di bangku sekolah rendah dulu, bola sepak adalah satu obsesi bagi diriku. Cakap saja apa, dari Liga Daerah, Negeri, Liga Malaysia, Piala Dunia, Copa America, Kelab-Kelab Bolasepak Liga Inggeris, logo kelab bola sepak, nama-nama pemain + nombor jersi, semua aku ambil tahu. Cuma dulu game bola dalam komputer belum popular lagi la..

 Aku masih ingat lagi kegilaan aku dulu, setiap kali bapa membeli surat khabar, aku akan booking ruangan sukan awal-awal. Aku akan gunting gambar pemain bola sepak, lepas tu tampal dalam buku yang aku berikan tajuk KOLEKSI BOLA SEPAK. Aku siap sedia dengan buku itu ketika menyaksikan perlawanan secara langsung ataupun preview perlawanan untuk mencatat nama-nama pemain yang telah aku senaraikan untuk setiap kesebelasan utama termasuk nama jurulatih & pengurusnya. Gila..
 Umur baru 8 tahun..

 Petang lepas balik dari sekolah agama, aku akan singgah main bola sekejap. Tapi bukan dengan kawan-kawan, main dengan orang kampung. Lagi gila... Kalau time PJK lagi aku suka ! Siapa join team aku mesti menang ! hahaha ! Berlagak gila ! Tapi tu bukan cerita tipu ok.. Cuma satu hajatku tidak kesampaian. Hingga ke hari ini. Aku tidak pernah memiliki sepasang pun kasut bola. Impian yang berkubur sebelum sempat tercapai.. Maklumat tambahan. [aku hanya pernah memakai kasut bola rasanya dalam 2x, itu pun pinjam dari kawan..perempuan..sempit sikit, tapi asalkan ada) ok, back to my story.

 Aku meneruskan karier bola sepak sehingga ke sekolah menengah. Tapi tidak pernah pun jadi wakil sekolah atau wakil kelas sekalipun. Kerana minat untuk bermain tidak sempat masak sebelum ranum.

 Tingkatan 1 dan 2 aku bersekolah di sesi petang. So, aktiviti di waktu pagi ketika tinggal di asrama ialah bermain bola sepak. Seorang kawan tingkatan 2 (ketika itu aku tingkatan 1) melihat perfomance aku yang kiranya agak bagus la main bola. Rambut aku time sekolah dulu tiada fesyen lain. Gunting no.2 atau 3 saja..hehe Itu pun antara faktor nama aku Beka juga ok.

 Seingat aku itu bulan yang pertama aku tinggal di asrama. Ketika prep (waktu belajar sendiri) pagi, aku duduk poyo buat kerja sekolah bersama kawan tingkatan 2 yang sebutkan tadi.
 " nama kau apa ya ? "
 " Asrul "
 " panggil BEKA boleh ka? "
 " kenapa? "
 " ko pandai main bola, macam Roberto Carlos."
 " haha..yakah ?"
 " boleh la kan panggil Beka ?"
 " hehe..boleh la.."

 " woi2..panggil dia si Beka ya.
Nama dia Beka " aku tau ejaan sebenar nama aku tu sepatutnya guna huruf C. Tapi nama termasuk dalam kategori kata nama khas, so tidak kisah guna huruf apa pun, asalkan nama! hahaha.. Menurut Dewan Bahasa dan Pustaka, nama Beka yang diberikan itu dasarnya daripada akronim 2 perkataan yang disatukan, iaitiu nama seorang pemain bola sepak pasukan Brazil, Roberto Carlos. RoBErto CArlos.

 DibahasaMelayukan, jadilah macam ni : RoBErto KArlos...
 Walaupun nama Beka tu hanya disebabkan aku pandai bermain bola, tapi nama itu sudah tinggal menjadi nama. Aku sudah pun cuci kaki dari bermain bola dan cuci otak daripada minat tentang bola.
 Itu cerita lain kali lah ya..

 Sekian perkongsian, Assalamualaikum.

 *ada modal untuk sembang dengan aku lepas ni kan ?

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...