Friday, April 22, 2011

1

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم
NOMBOR 1.
TOPIK KALI INI BUKANLAH BERKENAAN DENGAN 1 MALAYSIA.
TAPI BERKENAAN DENGAN TUHAN.
TUHAN YANG 1.
ALLAH SUBHANAHU WATA'ALA.

JIKA KITA BERTANYA DENGAN PENGANUT AGAMA LAIN MENGENAI TUHAN, BAGAIMANA RESPON MEREKA ?

MUNGKIN ADA YANG RASA KURANG SENANG.

TAPI ADA JUGA YANG SELESA UNTUK BERKONGSI.

ADA JUGA YANG MEMBERI PENERANGAN DENGAN RUNUT DAN DALAM.
JELAS DAN SANGAT PANJANG.

TAPI LAIN ORANG, LAIN JAWAPAN YANG DIBERIKAN.

ADA YANG BERKATA, KAMI PERCAYA TUHAN KAMI 1, TAPI IA BOLEH MENJELMA MENJADI BEBERAPA JELLMAAN,ERMMM KALAU TAK SILAP 68 ATAU LEBIH..

ADA YANG BERKATA, TUHAN KAMI 1, TAPI DALAM 3 RUPA.

ADA YANG BERKATA MACAM-MACAM LAGI.

DAN SEKALI LAGI SAYA ULANG, WALAUPUN RESPONDEN DARI AGAMA YANG SAMA, JAWAPAN MEREKA TIDAK SAMA.

ORANG MUSLIM SUDAH TETAP AKAN MENJAWAB DENGAN JAWAPAN YANG SAMA, TIDAK AKAN BERUBAH DARI DULU SEHINGGA BILA-BILA PUN.

BERAPA TUHAN KAMU ?

SATU.
DIALAH ALLAH, TUHAN YANG MAHA ESA.

TIADA YANG LAIN.

ALLAH SUBHANAU WATA'ALA TELAH MENURUNKAN SURAH AL-IKHLAS UNTUK MENERANGKAN TENTANG KEESAANNYA KEPADA NABI MUHAMMAD SALLALLAHU ALAIHI WASALLAM DAN SETERUSNYA UNTUK DISAMPAIKAN KEPADA SEMUA, YANG BERMAKSUD :AYAT YANG PERTAMA :

KATAKANLAH ( WAHAI MUHAMMAD ) ALLAH ITU MAHA ESA.

KATA-KATA "AHAD" LEBIH HALUS DARIPADA KATA-KATA "WAHID", KERANA KATAKATA
AHAD MENAMBAHKAN KEPADA KATA-KATA WAHID PENGERTIAN TIADA SUATU
YANG LAIN BERSAMA ALLAH DAN TIADA SUATU YANG SETANDING DENGAN ALLAH.

MAKSUDNYA, ALLAH ITU MAHA ESA. TIADA YANG LAIN MELAINKAN ALLAH.
SEGALA MAUJUD YANG WUJUD DI MUKA BUMI SERTA DI SELURUH ALAM SEMESTA INI MENGAMBIL HAKIKAT KEWUJUDAN DARIPADA HAKIKAT KEWUJUDAN ALLAH.
APA YANG KITA LIHAT DI SEKELILING KITA, HAIWAN YANG BERKELIARAN, PEPOHON YANG MERENDANG, OMBAK YANG BERGELORA SERTA MANUSIA YANG BERTEBARAN DI MUKA BUMI INI WUJUD DARI CIPTAAN ALLAH SEMATA-MATA.

TIADA SEBARANG CIPTAAN ALLAH YANG MEMILIKI KEISTIMEWAAN SETANDING DENGAN KEKUASAAN TUHAN, SEPERTI HAIWAN DAN TUMBUHAN YANG MEMPUNYAI KUASA SAKTI DAN SEBAGAINYA SEHINGGAKAN BOLEH DISEMBAH, SEPERTINYA KITA SEBAGAI MANUSIA YANG DICIPTA OLEH ALLAH, MENGETEPIKAN KUASA ALLAH YANG MENCIPTAKAN HAIWAN DAN TUMBUHAN. SEPATUTNYA, SEMBAH DAN TAATLAH KEPADA TUHAN YANG MENCIPTA, BUKANNYA 'TUHAN' YANG TELAH DICIPTA, SEPERTI BATU, HAIWAN, TUMBUHAN DAN PATUNG-PATUNG YANG DIBUAT OLEH MANUSIA SENDIRI.

TIADALAH TUHAN YANG LAIN SELAIN ALLAH, YANG MAHA SEMPURNA DENGAN SEGALA SIFAT-SIFAT YANG TERPUJI, TIDAK ADA BAGINYA SEBARANG KEKURANGAN DAN KELEMAHAN.

ITULAH YANG TELAH DISAMPAIKAN KEPADA NABI MUHAMMAD SALLALLAHU ALAIHI WASALLAM,

KATAKANLAH BAHAWA ALLAH ITU MAHA ESA.

DAN NABI MUHAMMAD ITULAH PESURUH ALLAH YANG AKAN MENYAMPAIKAN SEGALA APA YANG DISAMPAIKAN OLEH ALLAH SUBHANAHU WA'ALA KEPADA KITA SEMUA, MELALUI AL-QURAN SERTA SUNNAHNYA.

AYAT YANG KEDUA :


ALLAH YANG MENJADI TUMPUAN SEKALIAN MAKHLUK


HANYA KEPADA ALLAH SUBHANAHU WATA'ALA SAJALAH SEKALIAN MAKHLUK BERTUMPU. SETIAP MAKHLUK YANG BERHAJAT AKAN SESUATU, MAKA BERHAJATLAH KEPADA ALLAH, BUKANLAH KEPADA YANG LAIN, KERANA TIDAK ADA KUASA YANG LEBIH TINGGI SELAIN ALLAH, DAN BERHARAP DAN BERHAJAT KEPADA SELAIN ALLAH ITU, SAMALAH JUGA DENGAN MENYEKUTUKAN ALLAH. SUNGGUH DOSA MENYEKUTUKAN ALLAH ITU SANGATLAH BESAR. DITAMSILKAN BAHAWA, ALLAH ITULAH YANG MAHA BERKUASA, YANG PATUT DISEMBAH, YANG SEHARUSNYA KITA INGATI SELALU,TEMPAT UNTUK KITA BERGANTUNG, BERSERAH DAN BERTAWAKKAL, NAMUN APABILA KITA MENGETEPIKANNYA,LUPA KEPADANYA,BERHAJAT KEPADA SELAIN DARINYA, MAKA SUDAH PASTILAH KEMURKAAN DARI ALLAH ITU AKAN TIMBUL. SETIAP KEJADIAN ALAM CIPTAAN ALLAH SUBHANAHU WATA'ALA ITU AKAN BERLAKU DENGAN IZINNYA. JIKA ALLAH SUBHANAHU WATA'ALA MEMUTUSKAN BAHAWA MATAHARI TIDAK AKAN TERBIT PADA WAKTU PAGI, MAKA MALAM AKAN TERUS BERPANJANGAN. SETIAP APA YANG ALLAH KATAKAN, IANYA PASTI AKAN BERLAKU.

MAKSUD AYAT DALAM SURAH YASIN, SURAH KE-36, AYAT KE-82:

SESUNGGUHNYA KEADAAN KEKUASAANNYA APABILA IA MENGHENDAKI ADANYA SESUATU, HANYALAH IA BERFIRMAN KEPADA (HAKIKAT) BENDA ITU: ” JADILAH ENGKAU! “. MAKA IA TERUS MENJADI.

AYAT YANG KETIGA:

TIADA BERANAK, DAN TIDAK DIPERANAKKAN

MAKSUDNYA IALAH HAKIKAT ALLAH ITU ADALAH HAKIKAT YANG WUJUD ABADI DAN AZALI LAGI. HAKIKAT ALLAH TIDAK DIPENGARUHI OLEH KEADAAN DEMI KEADAAN. DIA MEMPUNYAI SIFAT YANG SEMPURNA DALAM SEGALA KEADAAN. MAKNA PERANAKAN IALAH KELAHIRAN DAN LANJUTAN KETURUNAN. PERANAKAN MERUPAKAN SATU KEWUJUDAN YANG LEBIH SELEPAS KURANG ATAU SELEPAS TIDAK ADA DAN SEMUANYA INI MUSTAHIL PADA ALLAH. PERANAKAN JUGA MEMERLUKAN ISTERI YANG SAMA KEJADIAN. INI JUGA MUSTAHIL PADA ALLAH KERANA ITU SIFAT MAHA ESA ATAU "AHADUN" ITU SENDIRI MENGANDUNGI PENOLAKAN ADANYA IBU BAPA DAN ANAK-ANAK.
JELASLAH BAHAWA ALLAH SUBHANAHU WATA'ALA ITU TUHAN YANG MAHA ESA. TIADA TUHAN YANG PATUT DISEMBAH SELAIN DARINYA.

KALAU KITA FAHAMI BETUL-BETUL PADA AL-KITAB,
ULANGAN :5 AYAT 1-10,
MENJELASKAN BAHAWA ALLAH ITULAH TUHAN YANG SEBENAR-BENARNYA, TAPI KENAPA MEREKA TIDAK MEMIKIRKAN TENTANG HAL ITU ?

AYAT YANG KEEMPAT:

DAN TIDAK ADA SESIAPAPUN YANG SERUPA DENGAN-NYA

MAKSUDNYA IALAH TIADA SIAPA YANG SERUPA DAN SETANDING DENGAN-NYA SAMA ADA DARI SEGI HAKIKAT WUJUD ATAU DARI SEGI HAKIKAT KUASA PENCIPTAAN ATAU DARI SEGI MANA-MANA SIFAT DARIPADA SIFAT-SIFAT ZATIYAH-NYA. PENGERTIAN AYAT INI JUGA MENEGAKKAN KONSEP "AHADU", MALAH MENGUAT DAN MENTAFSIRKANNYA DENGAN TERPERINCI, IAITU KONSEP KEESAAN ALLAH SUBHANAHU WATA'ALA MENOLAK KEPERCAYAAN WUJUDNYA TUHAN YANG LAIN SELAIN DARI-NYA.


MAKSUD AYAT SURAH KEDUA DALAM AL-QURAN, SURAH AL-BAQARAH, AYAT KE-132.
"DAN IBRAHIM MEWASIATKAN UCAPAN ITU KEPADA ANAK-ANAKNYA, DEMIKIAN PULA YAAKUB,"WAHAI ANAK-ANAKKU! SESUNGGUHNYA ALLAH TELAH MEMILIH AGAMA INI UNTUKMU, MAKA JANGANLAH KAMU MATI KECUALI DALAM KEADAAN MUSLIM".

KLIK PADA GAMBAR INI:

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...