Thursday, December 23, 2010

TANGAN

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

السلام عليكم

APA KHABAR SAHABAT-SAHABAT PEMBACA YANG BERILMU SEKALIAN, SIHAT ?
BAGAIMANA PULA KHABAR IMAN ?
SEMOGA SEMUANYA SENTIASA DALAM RAHMAT ALLAH SWT . . AMEEN~

TERCETUSNYA IDEA UNTUK MERUNGKAIKAN POST KALI INI ADALAH APABILA TERINGAT SATU CERITA DARI SEORANG USTAZAH ANA KETIKA SEKOLAH RENDAH DULU.

" DULU,TIME USTAZAH TADIKA, ATUK USTAZAH YANG AMBIK USTAZAH BALIK DARI TADIKA. SATU HARI, SEBELUM BALIK RUMAH, ATUK SINGGAH SOLAT ZOHOR DI MASJID, USTAZAH IKUT ATUK. LEPAS HABIS SEMBAHYANG, USTAZAH TENGOK ATUK. PELIK. IBU JARI ATUK BERGERAK-GERAK, BIBIR ATUK TERKUMAT-KAMIT. ATUK BUAT APA NIH ? DALAM PERJALANAN BALIK, USTAZAH TANYA ATUK, ATUK, TADI LEPAS SEMBAHYANG, KENAPA IBU JARI ATUK BERGERAK-GERAK? ATUK BACA APA ? TADI LEPAS SEMBAHYANG, ATUK BERZIKIR, SUBAHANALLAH, ALHADULILLAH, ALLAHU AKBAR. SEMUA TU ATUK ULANG 33 KALI. ATUK LUPA BAWA TASBIH, JADI, SUPAYA KIRAAN 33 TU BETUL, ATUK BILANG DENGAN RUAS JARI ATUK NI, CUBA TENGOK JARI ADIK, ADA JUGAK KAN ?"

KETIKA ITU JUGA, SEMUA MURID DALAM KELAS MELIHAT RUAS JARI MASING-MASING.

"BETUL LAH USTAZAH"DALAM SURAH AT-TIIN AYAT 4, ALLAW SWT TELAH BERFIRMAN :

لقد خلقنا الا نسان في احسن تقويم

MAKSUDNYA:
SESUNGGUHNYA KAMI TELAH MENCIPTAKAN MANUSIA DALAM BENTUK YANG SEBAIK-BAIKNYA
(DAN BERKELENGKAPAN SESUAI DENGAN KEADAANNYA )

TIDAK ALLAH SWT MENCIPTAKAN SEGALA SESUATU ITU TANPA MEMBERIKAN MANFAAT, FAEDAH SERTA HIKMAHNYA DAN TIDAK DICIPTAKAN DENGAN SIA-SIA.

TANGAN KITA, KALAU DIGUNAKAN UNTUK KEBAIKAN, BANYAK MANFAATNYA BUKAN SAJA KEPADA DIRI KITA SENDIRI, BAHKAN KEPADA ORANG DI SEKELILING KITA.

ANTARANYA IALAH :

MAKAN MENGGUNAKAN TANGAN.DARIPADA ABDULLAH BIN UMAR,RASULULLAH SAW BERSABDA :
إذا كان أحدكم فليأكل بيمينه ، فإن الشيطان يأكل بشماله ويشرب بشماله
APABILA SESEORANG DARI KAMU MAKAN, MAKA HENDAKLAH IA MENGGUNAKAN TANGAN KANANNYA, KERANA SYAITAN ITU MAKAN DAN MINUM MENGGUNAKAN TANGAN KIRINYA.

TAMBAHAN PULA, ENZIM YANG ADA PADA TANGAN KITA MEMBANTU DALAM PROSES PENGHADAMAN.

BERZIKIR,TAHMID,TASBIH.DARIPADA ABDULLAH BIN AMAR, DIA BERKATA :
..AKU MELIHAT RASULULLAH MENGHITUNG BACAAN TASBIH DENGAN ( JARI-JARI ) TANGAN KANANNYA..


BERBAHASA ISYARAT.INI ANTARA HIKMAHNYA TANGAN DICIPTAKAN. KITA BOLEH BERKOMUNIKASI DENGAN ORANG KURANG UPAYA, YANG TIDAK BOLEH BERBICARA ATAU MENDENGAR.

BERSEDEKAH.DARI HAKIM BIN HIZAM R.A, KATANYA, NABI S.A.W BERSABDA:

”TANGAN YANG DI ATAS (TANGAN YANG MEMBERI) LEBIH BAIK DARI TANGAN YANG DI BAWAH (TANGAN YANG MENERIMA ATAU MEMINTA). MAKA KERANA ITU MULAILAH MEMBERI KEPADA KELUARGAMU. SEBAIK-BAIK SEDEKAH IALAH KETIKA KAYA. SIAPA YANG MEMOHON DIPELIHARA (AGAR DIA TIDAK SAMPAI MEMINTA-MINTA) ALLAH AKAN MEMELIHARANYA DAN SIAPA YANG MEMOHON DICUKUPKAN (AGAR TIDAK ADA KETERGANTUNGAN SELAIN KEPADA ALLAH) ALLAH AKAN MENCUKUPKANNYA.”

TERLALU BANYAK HIKMAH DARIPADA AMALAN SEDEKAH..
SABDA RASULULLAH SAW YANG BERMAKSUD: “UBATILAH SAKIT KAMU DENGAN CARA BERSEDEKAH, PELIHARALAH HARTA KAMU DENGAN CARA BERZAKAT DAN HINDARILAH BALA DENGAN CARA BERDOA.”

ABU HANIFAH MERIWAYATKAN DI DALAM MUSNADNYA DARI JABIR BIN ABDULLAH R.A. BAHAWA SEORANG LELAKI PERNAH DATANG KEPADA NABI S.A.W BERTANYA: “YA RASULULLAH! SUDAH LAMA SAYA BERUMAH TANGGA, TAPI BELUM DIANUGERAHKAN SEORANG ANAK PUN.” NABI SAW PUN MENJAWAB DENGAN SABDANYA: “DI MANA (KEADAAN) ENGKAU DENGAN BANYAK ISTIGHFAR DAN BANYAK BERSEDEKAH ? KERANA DUA HAL INI BOLEH MENGANUGERAHI BUAH HATI (ANAK).”


MENGESAKAN ALLAH SWT.APABILA BERKATA SOAL IMAN, IANYA ADA 3 PERKARA, MEMBENARKAN DENGAN HATI, MENGAKU DENGAN LIDAH, MENGAMALKAN DENGAN ANGGOTA.
KETIKA TAHIYAT, KITA MEMBENARKAN KEESAAN ALLAH SWT DALAM HATI DENGAN YAKIN BAHAWA ALLAH ITU MAHA ESA, TIADA TUHAN SELAINNYA, MELUAHKAN SYAHADAH DENGAN LIDAH, PADA UCAPAN ASYHADUALLAILAHAILLALLAH, LANTAS SAJA KITA MELURUSKAN JARI TELUNJUK SEBAGAI ISYARAT TASYAHUD IAITU SIMBOL KEPADA KEESAAN ALLAH ITU MAHA ESA.
SUBHANALLAH . .

ITU BARU SEDIKIT TENTANG TANGAN DAN JARI, BELUM LAGI ANGGOTA BADAN YANG LAIN, MASIH BANYAK LAGI RAHSIA ILMU ALLAH SWT YANG BELUM KITA TEROKAI LAGI.
SEMOGA DENGAN SEDIKIT PERKONGSIAN INI DAPAT MEMBUKA SEDIKIT RUANG MINDA KITA SEDIKIT KE HADAPAN DAN MENGGALAKKAN KITA BERTAQARRUB DENGAN ALLAH SWT, TUHAN YANG MAHA PENCIPTA.
ALLAHHU AKBAR 3X!!

2 comments:

 1. copy-paste ka??? isy... mcm x caya aku....
  weiiih... awat advance sgt la ni ustaz????????

  ReplyDelete
 2. a'ah..
  kopi pes ja..
  kami ni x pndai sgt..hehe

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...