Wednesday, February 29, 2012

Apa salahnya kalau aku begini ?huhhh...

ekspressi keluhan sedikit kecewa dengan tindakan beberapa individu yang sangat mengecewakan.bersabar, senyum dan berdiam diri.

hanya itu jawapan yang paling sesuai untuk mengelakkan berlakunya pertikaman lidah yang tidak diinginkan oleh setiap insan yang berfikiran matang dan terbuka.

Bukan tidak boleh untuk berbahas atau mengeluarkan hujjah masing-masing, cuma buat masa ini, masih atau boleh dikatakan terlalu ramai orang termasuk aku sendiri rasanya perlu belajar dan memperhalusi semula rukun yang 6 dan 5.

huhhhh..

apa lagi yang aku boleh katakan..
jika inilah persepsi orang kepada orang yang hanya melaksakan tuntutan sebagai seorang hamba kepada sang pencipta yang dikecam dan diajukan pelbagai spekulasi sumbang yang tidak berasas sama sekali.

cukuplah aku hanya menjawab soalan-soalan yang penting yang rasanya lebih mudah untuk kami berbual pada waktu itu. Tidak molek kiranya berbahas sesuatu yang boleh merenggangkan hubungan jika tidak disertakan dengan ilmu dan kefahaman yang mantap.

kerana itu perlunya ilmu, pengetahuan serta kefahaman yang jitu jika ingin membawa sesuatu hujah dan pernyataan. Bukanlah tuduhan konyol yang tidak berasas, disokong dengan dorongan nafsu, disertai dengan sedikit rasa ego dan bangga diri, walhal perlu diingat akan kebanggaan akan kejayaan itu tidak datang tanpa izin dan redho Allah.

Mungkin Allah izinkan untuk kita buat sesuatu dan mencapai/menikmati sesuatu, tapi kita tidak pasti, samaada Allah redho atau tidak..

Semua perkara di dunia ini tidak lari dan tidak akan dapat mengelak daripada mengalami dan melalui perubahan, kecuali perubahan itu sendiri yang tidak akan berubah.

jika diamati dan diperhalusi fitrah hidupnya manusia, sepanjang hidup perlu menjadi hamba kepada sang pencipta, kerana hal itu telah dijelaskan di dalam Al-Quran, tidak Aku ciptakan jin dan manusia itu melainkan untuk beribadah kepadaKu ?

Fahamkah kita konsep ibadah itu sendiri ?


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

oh tidakkk.... ibadah bukan seperti itu...

ibadah tidak khusus di masjid saja...

ibadah bukan sekadar menggentel butir-butir tasbih saja...

ibadah bukan setakat memelihara janggut, berserban, berjubah dan menjadi ustaz/ah saja....

ianya lebih BESAAAAAAAAAR dari itu !!!!!!!!!!!!!!!

HIDUP INILAH IBADAH YANG SEBENAR.

kerana ibadah kita diciptakan.

kerana untuk mengabdikan diri kepadaNya Dia menciptakan kita..


Dan (ingatlah) Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan untuk mereka menyembah dan beribadat kepadaKu.

Surah Az-Zariyat | 51:56


pernahkah terdetik di hati kita untuk menyedari hal ini?

aku sendiri seringkali lupa untuk bermuhasabah walaupun gamaknya seperti seorang yang sudah penuh ilmu di dada untuk menuliskan post yang seperti ini.

aku mengaku aku Islam, tapi sudah benar-benar utuh kah Islamku itu ?

"aahhhhh.... perlukah aku jawab semua persoalan ngko nih...???
bajet ahli syurgaaaaa !!"

memang.....
memang tidak dinafikan akan adanya golongan-golongan penakut yang cuma bercakap begini lebih-lebih lagi di zaman ICT ni.

Cakap dalam internet, fb, blog, twitter, friendster,myspace,tagged (kalau masih wujud lagi la benda-benda ni) memang kencang laa...

Tapi bila jumpa depan-depan kenapa senyap ?

memang.....
memang begini lah normanya da'wah..

harusnya ada yang menentang..

begitulah yang berlaku dari zaman para anbiya dulu.

namun yang berlaku dulu jauh lebih teruk dari ini..

kalau para dai'e hari ini hanya dimaki hamun dalam fb, pun sudah melatah, menangis dan meratap, belum sampai tahap direjam dengan batu, hingga mengalir darah, direjam dengan najis, ditangkap dan diseksa, belakang badan disikat dengan besi tajam yang panas dan sebagainya..


kerana itu teman, harusnya punya kesabaran yang tinggi, tarbiyyah yang utuh, keyakinan terhadap Allah itu tidak berbelah bagi..

perlunya kita persiapkan diri dengan pelbagai bentuk ancaman dan tentangan dari pihak yang cuba untuk memadam dan melenyapkan sinar cahaya kegemilangan Islam...

Apa yang menyedihkan teman, pihak yang sedang berusaha menghalang akan maraknya nur kegemilangan Islam itu adanya daripada orang-orang Islam sendiri...

aduhhhhh....

perlu berusaha dengan lebih keras lagi teman...

Aku agak terkilan baru-baru ini, seorang sahabat yang kiranya cuba mengecam aku dengan satu frasa yang berbau amaran dan tegahan..

::: JANGAN :::

JANGAN berustaz-ustaz kau di sana ok !

JANGAN post macam-macam dalam fesbuk kau tu !

JANGAN ikut-ikut orang yang Islamik di sana tu !

"student macam kau ni lah, bila belajar di tempat lain terus berubah, ikut-ikut benda yang x baik.."

hmmmmmm.....

[tengok tajuk post]


dalam hati aku..

ini saja yang yang ada...Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan)

Surah Ali-Imran | 3:200


mungkin dia belum faham lagi kenapa perlunya ada kesedaran tentang pentingnya menegakkan syiar dan mengembalikan izzah Islam itu sendiri..

Inilah antara kesan yang timbul apabila kita hanya faham Islam itu cukup sekadar untuk solat, membuat masjid, berarak ketika maulidur rasul, menyambut hari raya, berpuasa, naik haji, dan...memakai songkok ??

Sudahlah tu...

Biarlah aku begini..

Tiada yang rugi pun..

Jangan kerana kepentingan tertentu, benda baik pun jadi ancaman yang saaangat besar..

Satu lagi aku terlupa, bersyukur tu bukannya kepada makhluk atau pihak-pihak yang tertentu, tapi bersyukur lah kepada yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..

Makhluk tidak dapat apa-apa melainkan dengan izin dan pemberian daripadaNya..

ITU HARUS KAU INGAT !!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...